Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

Θεοφανώ και Νικηφόρος Φωκάς, ένας αταίριαστος γάμος, μια δολοφονία


Συνοικέσια στη Βυζαντινή αυλή
Μια άσημη νεαρή με το όνομα Αναστασώ το 956 παντρεύεται τον μοναχογιό του Κωνσταντίνου Ζ΄, τον νεαρό Ρωμανό, και αλλάζει το όνομα της σε Θεοφανώ. Οι χρονικογράφοι της εποχής εξυμνούν την ακτινοβολία και τη σπάνια ομορφιά της. Εξίσου χαρισματικός ήταν και ο νεαρός διάδοχος: ωραίος νέος, αθλητής, οπαδός των απολαύσεων. Το νεαρό ζευγάρι, 18 ετών η Θεοφανώ, 21 ο Ρωμανός, ανέρχονται στον θρόνο το 959 μ. Χ. .Τους ακολουθεί η φήμη ότι το ζεύγος δηλητηρίασε τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Ζ΄.


Η επιβίωση αρχαίων ελληνικών εθίμων στα Χριστουγεννιάτικα έθιμα

Η επιβίωση αρχαίων ελληνικών εθίμων στα Χριστουγεννιάτικα έθιμα


Για αρκετούς αιώνες μετά την γέννηση του Χριστού συνυπήρχαν ο χριστιανισμός και η ειδωλολατρία. Οι Εθνικοί όπως αποκαλούνταν οι ειδωλολάτρες ήταν υπό διωγμό μετά την εδραίωση του χριστιανισμού. Οι θρησκευτικές τελετές των ειδωλολατρών ήταν τόσο ισχυρές που εξακολουθούσαν να επιβιώνουν στις μεγάλες μάζες των οπαδών της νέας θρησκείας. Η εκκλησία προσπάθησε με κάθε τρόπο να εκριζώσει τις παλιές αυτές συνήθειες, αλλά αυτό δεν ήταν καθόλου εύκολο. Έτσι αναγκάστηκε να ενσωματώσει πολλές από τις τελετές αυτές.

Η Βυζαντινή Αυτοκράτειρα


Η Αυτοκράτειρα του Βυζαντίου











Στο Βυζάντιο δεν υπήρχε κληρονομική διαδοχή. Έτσι στον θρόνο ανέβηκαν απλοί άνθρωποι και δίπλα τους γυναίκες του λαού. Αυτές οι απλές γυναίκες μόλις ανέβαιναν στον θρόνο, γινόταν η μετάλλαξή τους. Από τη μια η γυναικεία ματαιοδοξία, από την άλλη οι αυλοκόλακες, πίστευαν και αυτές ότι είναι ελέω Θεού βασίλισσες, όπως και ο σύζυγός τους ελέω Θεού Αυτοκράτωρ.